Solucions pels problemes de la gent gran

  • Un dels majors problemes que tenen les persones de la tercera edat és que estan soles. Ja siguin perquè són vídues o perquè mai han estat acompanyats. El problema és que per una persona jove viure sol no és una dificultat, però per a els persones grans pot ser una gran problemàtica el fet de no tenir a ningú que els ajudi. Per exemple poden tenir dificultat per cuinar o per moure’s d’un lloc a un altre. A més a més de la problemàtica de les limitacions que pateixen al estar sols, també hi ha el problema del sentiment de solitud. Una de les solucions més pràctiques és anar a un centre cívic o alguna entitat d’oci durant el dia i tornar a casa per sopar. En el cas de que la persona tingui movilitat reduïda, es pot contactar amb entitats de caire social, per tant de servei gratuït. Ells manar voluntaris a casa d’aquestes persones, per fer-los companyia i ajudar-los en el que puguin. En casos extrems hi ha l’opció de contractar un assistent que es quedi tot el dia a casa, però aquesta opció no és del tot gratuïta, tot i que una part està subvencionada per l’estat.

 

  • Els problemes mèdics són un altre de les questions que afecten, sobretot, a persones grans. En els últims anys amb l’evolució de la medicina, l’esperança de vida a augmentat i per tant hi ha més gent gran. Les persones grans són les que tenen més necessitats mèdiques, la gran majoria de la població major de vuitanta anys ha de medicar-se. És per això que molts hospitals ofereixen resposta a aquesta problemàtica, oferint un servei a la gent gran on poden consultar els seus dubtes sobre la medicació i on els metges els hi fan controls periòdics. A més a més a algunes entitats es fan xerrades sobre com mantenir una vida saludable, com organitzar la teva medicació, consells sobre activitats útils per a mantenir el cos en forma…

 

  • Un altre de les problemàtiques que envolten a les persones de la tercera edat és la seva solvència econòmica. La previsió per als pròxims anys no és positiva en aquest aspecte, ja que es preveu una baixada significativa de les pensions als jubilats. La pensió per jubilació mitjana a Catalunya és de 1012€. La mitjana és força alta,  el problema bé quan veiem que aproximadament un 15% de la gent gran està en perill d’exclusió social. No només hi ha un problema amb la pansió sinó que també tenen problemes a l’hora de utilitzar els seus diner, molt dels diners van destinats a medicaments i altres ajudes mèdiques. Per tant molts d’ells no en tenen suficient per altres aspectes vitals.  La solució que se’ls ofereix per aquest problema són diferents prestacions que depenen de la situació de cada persona. Les diferents prestacions econòmiques són equivalents a les ajudes tant en l’entorn de familiar com en suport dels cuidadors no professionals. Per poder fer us d’aquestes prestacions cal tenir reconeguda la situació de dependència a través del PIA (Programa individual d’atenció).

 

  • Un altre problema molt comú és la dependència física i psíquica. En aquests casos les solucions que se’ls ofereix són fàcils. En quan a la dependència física trobem un seguit d’ajudes, aquestes són les següents: hi ha diferents associacions que proporciona profecionals que ajuden a la gent amb dependència. Un altre solució són les residències, en comptes de que una persona vingui cada dia a casa a ajudar-te en les activitats diàries ets tu el que t’instal·les en un espai on hi ha persones iguals de dependents que tu. Allà t’ajuden a que el teu dia a dia sigui millor i més fàcil. Relacionat amb la dependència psíquica hi ha un altre tipus d’ajudes. Per exemple hi ha associacions com casals de dia que el que fan és que la gent gran no es senti sola i que en comptes de quedar-se sol a casa surtin i es sentin productius. Quan els casos de dependència psíquica comencen a ser més greus aleshores ja es pot començar a fer utilitat dels hospitals.


En conclusió, com hem pogut veure hi ha molts problemes de la gent gran que tenen una solució la qual les persones de tercera edat poden accedir-hi. Tot i que trobem aquesta llista bastant extensa de solucions encara hi ha molts problemes sense cap servei per solucionar-los. No només falten serveis si no també personal que estigui disposat a ajudar a millorar la vida de la gent gran.

Pau Bernad i Anna Moragas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s